Zlato vymieňame za almužnu

Čo je zisk? Skutočný zisk. Vymenili by ste svoje nové auto za obnosené topánky?

Opýtam sa inak. Sú dve reštaurácie. Vychádzajme z toho, že obe majú rovnaké nájomné podmienky, polohu, sortiment a ceny.

Jedna z nich klame hosťa na hmotnosti jedál, kvalite surovín a prípravy,  hygiene a povedzme aj na kvalite personálu. Na zákazníkovi jej nezáleží. Táto reštaurácia dosiahla za rok zisk 100 000 EUR.

Tá druhá, robí veci čo najpoctivejšie a záleží jej na tom, aby bol zákazník spokojný. Dosiahla zisk 15 000 EUR.

Ktorá dosiahla väčší zisk?

Druhá reštaurácia, teda hlavne celý personál a nielen majiteľ, získala hlavne duchovný zisk. Nezamerala sa na materiálnu stránku veci, ale cítila a chápala, že reštaurácia je miesto, kde sa chce hosť cítiť príjemne, chutne sa najesť a odísť spokojný.

Mohol by niekto namietať, že to mohli robiť z vypočítavosti, iba aby sa zákazník opäť vrátil a že tam žiaden dobrý úmysel nebol. Ak to nie je úprimné, tak to nemá dlhú životnosť, a nakoniec to skĺzne do nepoctivosti, čiže duchovnému zisku blížiacemu sa nule.

Duchovný zisk znie možno nadprirodzene, ale on je v skutočnosti reálny a trvácnejší ako materiálny. Nedevalvuje sa a nepodlieha času. Je to potenciál, ktorý si čerpáme podľa našich potrieb počas vývoja v rôznych podobách, ktoré môžu byť aj materiálne.

Jediné, z čoho máte skutočný prínos je ten duchovný, jedine ten, vám môže v budúcnosti priniesť určitý materiálny zisk. Prečo hovorím určitý, nejaký? Na výške materiálneho zisku nezáleží ale podstatný je dobrý pocit, pokoj a hlavne šťastie. To sa nedá vyvážiť zlatom. Materiálny je v tomto svete tiež dôležitý, ale čisto materiálny vám šťastie neprinesie. Ak sa chvíľu potrápite a úspech sa nedostaví ihneď, tak netreba zúfať a byť netrpezlivý, duchovná hodnota je trvalá, nestratí sa a môže sa takisto objaviť v podobe úspechu aj v úplne inej oblasti ako v reštaurácii. To šťastie si na vás niekde počká.

Dobrý úmysel, poctivosť, pracovitosť a snaha sa zlepšovať, vám prinesie najväčší zisk v podobe šťastia.

Ja materiálny zisk nezatracujem a ani neposudzujem podľa neho ľudí. Treba si však uvedomiť, že pre niekoho je požehnaním a iného prekliatím. Jednému môže priniesť šťastie a druhého môže zničiť. Kto rozdeľuje bohatstvo a podľa akého kľúča? Podľa potrieb duchovného rastu. Ak je niekto menej bohatý, neznamená že je nešikovný, lenivý alebo nepoctivý. Matéria je ako piesok v detskom pieskovisku. Učíme sa s ňou narábať a zhodnocovať ju. Jej vlastníctvo nás učí aj pokore. Poznáme predsa porekadlo, že peniaze a moc zotročujú človeka. Môžu a nemusia.

Nikto nie je dokonalý a na chyby máme nárok, je však dôležité sa z nich poučiť a neopakovať tie isté donekonečna.

Pozrime sa okolo seba. Či už v spomínanej reštaurácií, hoteli, obchode a kdekoľvek inde. Ako sa na vás pozerá personál a čo od prevádzky očakáva majiteľ. Vítajú vás s tým, že vám chcú maximálne vyjsť v ústrety a poskytnúť kvalitnú službu, alebo sa majiteľ večer pýta na výšku tržby miesto spokojnosti zákazníka?  Vyrobí fabrika výrobok tak, aby vám čo najdlhšie vydržal? Stavbár postaví dom tak, aby sa v ňom majiteľ cítil príjemne a užíval ho bez problémov? Športovec a herec myslí na diváka, alebo mu je bližší honorár a sláva? Úprimné odpovede nám osvetlia príčiny nášho úspechu alebo neúspechu. Navigujú nás k lepšiemu a šťastnejšiemu životu.

To, ak vám chce niekto škodiť, tu ani nemusíme rozoberať. Ten, kto druhému jamu kope, tomu sa zelení? Asi ťažko, ale to dotyčný pochopí až narazí do betónového múra. 

Takto je to so všetkým. Či píšete knihu, športujete, obchodujete, staviate, opravujete, úradujete, liečite alebo učíte. Ak robíte veci s láskou, pre radosť, úžitok a dobro ľudí, prináša vám to šťastie.

Je lepšie chodiť šťastný v obnosených topánkach, ktoré majú pre nás cenu zlata.

Čítaj tento článok na blogu Koncept


Návrat na všetky články



Značka
Veková skupina
-
Cena od-do
-