Zaslúži si Zelenský Oscara a ruský azyl?

Nie, neľakajte sa, ide len o film, jeho hlavného hrdinu, zopár vedľajších postáv a komparzistov.

Scenár tohto filmu napísal sám život. Niektorí ľudia ho zvyknú nazývať osud. My však ostaňme pri scenári.

Hlavnú postavu v tomto príbehu stvárňuje komediant s výstižným menom „Sluha národa“, keďže plní všetky želania, ktoré vidí na očiach ľudí žijúcich v jeho krajine.

Tento národ chcel byť veľký a slávny. Sníval o tom, ako mu budú iné národy slúžiť a on im bude rozkazovať. Iní budú platiť a oni, udatní bojovníci, budú rozdávať víťazné údery svojim protivníkom.

Iste. Neboli to len oni, ale aj iní sa chceli priživiť. Veď komu by sa nezišla lacná ropa a nejaké tie nerastné suroviny. A samozrejme, kto by nechcel byť na strane víťazov.

A tak vznikol plán, teda scenár. Ľudia chceli bojovať, tak nech bojujú. Mali by brániť spravodlivosť, ale im to bolo jedno, tak trpia. Mali sa starať o krajinu, iba ju drancovali, až ju zničili. Chceli dobývať cudzie územia a prišli o svoje.

A zvyšok sveta? Keby ste chceli hlupákov zbaviť zbraní a dať im lekciu z pokory, urobili by ste to inak? A ešte si za svoju pýchu, plyn a ropu draho zaplatili.  Skutočne brilantný scenár.

Ako pri každej vojne aj teraz sa opäť niektoré národy vyfarbili a chceli svoje pupky rozťahovať a strkať rypáčiky tam, kam nemajú. A tak po tých rypáčikoch dostali.

Ešte aby som nezabudol oceniť vedľajšiu postavu. Teda Joe. Napriek vysokému veku takýto skvelý výkon. Si fakt trieda. A teba kde prichýlia? Argentína? Pekná krajina, je tam teplo, a hlavne nikto neotravuje kvôli nejakým finančným machináciám.

A Rusi? Ako sa správali ku ostatným národom? Striedavo oblačno. Svetlé dni a roky striedali temné.  Nebolo by na škodu, keby sa nad sebou zamysleli, nakoniec tak, ako všetci. Ono, dosť často slýcham, že na vine sú iba vonkajšie sily a elity. A čo národ? Nie sú politici a elity reprezentáciou národa?  A ešte aj to, že niekto pozná zázračnú koncepciu bezpečnosti.

Bolo by dobré si aspoň raz prečítať Bibliu. Ušetrilo by to niekoľko miliónov hektolitrov preliatej krvi a zbytočného čudovania, prečo sa to všetko deje a kto za to môže. Neviem koľko revolúcií a Veľkých vlasteneckých vojen musia ešte absolvovať, aby to pochopili. Iste, niekto by to mohol nazvať aj davovo elitárske riadenie. Ale len ten, kto nevie čítať Bibliu medzi riadkami.

Aj rola ruského prezidenta bola stvárnená celkom slušne. Robí pokroky, učí sa a je snaživý. Jeho silnou stránkou je, že drží noty, teda scenár. Na to, že ešte pred pár rokmi roznášal v NDR poštu, sa pekne vypracoval. Niekedy je síce jeho výkon trochu kŕčovitý, ako napríklad jazda na medveďovi, ale lepší sa to a postupne by mohol dobehnúť aj Schwarzeneggera. Naposledy ten let ku Arabom v sprievode štyroch stíhačiek bol dosť pôsobivý. Keby sa medzi nimi objavil ešte aj letiaci Batman, bol by to dobrý námet na novú rozprávku.

A čo Zelenský, hlavný hrdina, herec hercov a Oscar všetkých Oscarov? Stvárnil všetko, po čom ľudia túžili. Bol vlastencom aj vlastizradcom, dobyvateľom aj porazeným, romantikom aj pragmatikom, milujúcim manželom aj bezohľadným gaunerom, gangstrom a vodcom, ale aj poserom,  korupčníkom, ale aj hospodárom, dobrákom aj zloduchom, poctivcom aj podvodníkom. Našli sa v ňom všetci, našiel sa v ňom celý svet.

Hral svoju rolu impozantne. Mali sme pocit, že nejde o film ale realitu. Krstný otec by pri ňom vyzeral ako kreslená postavička z komiksu. Najlepší herci sveta sú proti nemu zelenáči.

Čo dodať na záver tohto trileru. Svet sa zmenil. Zmenili sa aj ľudia?

         Uvidíme, o čom bude ďalší diel nášho seriálu a aká bude jeho hlavná postava.

Čítaj tento článok na blogu Koncept


Návrat na všetky články



Značka
Veková skupina
-
Cena od-do
-