Šport zbližuje ľudí a národy

Sila zdravého športového ducha je toho schopná. Odolá negatívnym vplyvom politiky, vojen, ekonomických, kultúrnych, náboženských a iných nezhôd. Rivalita je tomuto svetu blízka a je aj prospešná, pokiaľ za cenu víťazstva neudupe ľudskosť, pretože podporuje vývoj spoločnosti. Športovci bojujúci v duchu fair play, by mali ísť ľuďom príkladom. Spoločnosť odjakživa podporovala nezávislosť a čistotu športu.

Od druhej svetovej vojny sa odohralo na svete snáď viac ako 100 vojnových konfliktov. Športový duch odolal všetkým. Od fašistických Olympijských hier v Berlíne, kedy naposledy došlo ku segregácií športovcov, sa vyspelá spoločnosť už nikdy neznížila k takémuto primitívnemu jednaniu. Šport ľudí nerozdeľoval ale zbližoval.

Chcel by byť niekto Olympijským víťazom alebo majstrom sveta, keď by sa súťaže nezúčastnili všetci športovci? Ak by bola určitá skupina športovcov diskriminovaná? V podstate by ním ani nebol. Zlatú medailu by mohol roztaviť a spraviť si z nej akurát tak zlaté zuby.

Som na to hrdý, že ani počas takých strašných vojen, ako Vietnam, Kambodža, Laos, Srbsko, Afganistan, Irak, Líbya, Sýria, ľudstvo nediskriminovalo amerických, našich a žiadnych iných športovcov. Je to neklamný dôkaz, že sme už konečne zliezli zo stromov.

Už nikdy nestraťme túto hodnotu.

Čítaj tento článok na blogu Koncept.

 


Návrat na všetky články



Značka
Veková skupina
-
Cena od-do
-