Prečo Putin zachránil Prigožina

Prigožin je ťažká povaha a jediný, kto s ním asi nemal konflikt bol Putin, ktorého rešpektoval. Samotný projekt Wagner nie je maličkosť, a dostať dôveru ho viesť, niečo znamená. Musíte spĺňať mnohé predpoklady a prejsť previerkami. Je to projekt strategického významu a točia sa v ňom miliardy. Tu ešte musím podotknúť, že veliteľ mal miliardy rád.

Kde sa ten príbeh, ktorý končil Prigožinovou možno smrťou, začal odvíjať?

Čudný pocit som začal mať, keď som ho videl vrieskať a nadávať na celú ruskú armádu v čase, keď prebiehali boje o Bachmut. Áno, poviete si, že to je psychické napätie, ide o životy vojakov, ale...? Vo vojne ide vždy o životy, Prigožin nie je žiadna citlivka a prepierať špinavé prádlo na medzinárodnej scéne, je dosť neprofesionálne. Veď ako som už napísal, konflikty mal na dennej báze.

Tie divadelné vystúpenia sa stupňovali, až stál nad hromadou tiel svojich mŕtvych vojakov a vinil z toho generálny štáb. To, že je tam kopec zradcov je jasné, ale touto hrou dosť ohrozoval aj samotného Putina, pretože rozdúchaval vášne u verejnosti, ktorá sa právom pýtala, že prečo ten chliev nevyčistí.  Bolo to dosť nebezpečné a na hrane, hlavne v situácií, keď celý západ aj s domácimi zapredancami čakal na príležitosť, kedy a ako Putina zvrhnúť. Prečo to robil?

Jednoducho preto, aby jeho nenávisť voči armáde vyzerala dôveryhodne u protistrany, ktorá si tým viac verila, že je použiteľný na prevrat. Ono mu to bolo prezentované ako očista armády, čomu mal uveriť, pretože ho mali za úplného chrapúňa a hlupáka. Lenže on nie je. Nemusíme tu vymenovávať všetky jeho negatívne vlastnosti a len skonštatujme, že má zložitú povahu, ale Putina nezradil, a ten o všetkom vedel.

Vznikol plán fingovaného prevratu, kedy sa do siete pochytalo množstvo zradcov, o ktorom som písal už deň po pochode na Moskvu.

To, že zradil práve Putinových odporcov, je jasné. Čiže komu ležal v žalúdku?

V tomto postavení nemal nádej na dlhú životnosť. Jedinou možnosťou bola fingovaná smrť. Kde inde by to bolo možné bezpečne zrealizovať, ako na ruskom území. Otázky typu ako sa to stalo, raketa alebo výbušnina, a padlo vôbec nejaké lietadlo?

Kto bol v lietadle? Obetovali niekoho?  Príbeh o prevrate je určite zložitý. Nebol sám, ktorý o ňom vedel. Ako sa zachovali iní, či zradili možno aj v iných situáciách nevieme. Možno niekoho obetovali a možno nie.

Jedno je isté, že sa neďaleko pádu lietadla, práve v tom čase nachádzala nejaká ruská teta, bábuška, rozumej agent KGB, ktorá si čírou náhodou, ako inak,  krátila čas nahrávaním lietadla v desať kilometrovej výške na svoj nový iPhone aj s patričným a výstižným komentárom. Všetko dobre videla aj počula, lebo má dobré oči aj uši, ako tá z Mrázika. Bola v správnom čase na správnom mieste, presne podľa rozkazu. Dokonca sa našlo aj odtrhnuté krídlo lietadla, pohodené na poli, ako keď vletelo lietadlo do Pentagonu a jediné čo sa našlo bol malý kus lietadla. Na záberoch sme videli agentami ohradenú horiacu hromádku niečoho, možno lietadla, a jedného náhodného okoloidúceho zvedavca a traktoristu, čiže tiež agentov.

Novinári, ako predĺžené prsty tajných služieb z toho urobia taký guláš, vydajú toľko verzií a protichodných informácií, že sa v tom už nebude vyznať ani divá sviňa. Nakoniec, ako vždy.

Ak tam boli obete, tak si z toho nerobím srandu, ale je kľudne možné, že žiadne lietadlo nebolo zostrelené. A ak aj bolo, tak nevieme, kto v ňom bol.

Čo dodať na záver. Možno teraz, v tom lepšom prípade, leží niekde v latinskej Amerike na pláži prerobený, prepracovaný a vypracovaný, vlasatý mládenec 008, popíja tonik s dvojitou vodkou a nostalgicky spomína na predjedlá, ktoré najviac chutili prezidentovi, a na svojho najväčšieho protivníka Gerasimova.

                  A čo my vieme. Možno tam už popíjajú spolu.

Čítaj tento článok na blogu Koncept


Návrat na všetky články



Značka
Veková skupina
-
Cena od-do
-