Pán Orbán len blafuje

Najprv nás chcel ošáliť šálom a najnovšie sa odtrhol s odtrhnutými územiami.

Po období tisícročného vládnutia Slovanov sme ich pustili na chvíľku ku kormidlu a trochu im z toho stúpla sláva do hlavy. Ako sa hovorí, podáš prst a zoberú ti celú ruku. Alebo, za dobrotu na žobrotu.

Neschopnosť Rakúsko-Uhorska vládnuť a rozvíjať zverené územie spôsobila krízu, ktorej vyvrcholením bola tragická a katastrofálna prvá svetová vojna.

Na základe novovzniknutých podmienok došlo k prerozdeleniu území a vzniku štátov, ktoré najlepšie zodpovedali potrebám a vývoju jednotlivých národov. Spravovanie územia a vedenie obyvateľstva nie je určené pre niečí pocit moci a uspokojovanie ega, ale slúži pre duchovný rozvoj a všetko čo je s ním spojené. O tomto usporiadaní sa rozhoduje niekde inde a spomínať na staré časy, je ako snívať o návrate dinosaurov.

Národnostná otázka bývala vždy dobrá téma na prekrytie vnútropolitických alebo ekonomických problémov. Lenže už pri vyššej vyspelosti občanov sa účinok zoslabuje a povedal by som, že toto už nie je pre nikoho téma, dokonca ani pre futbalových fanúšikov.

Tieto regionálne srandy pána Orbána by mali odpútať pozornosť od vecí, ktoré nezvládol alebo neriešil.

Na jednej strane sa Maďari javia ako čierna ovca Európy, lebo blokujú a bojkotujú mnohé choré trendy, ale na druhej strane si myslím, že ciele boli postavené ešte vyššie a tie sa nenaplnili. Na základe svojho temperamentu a horkokrvnosti, čo je niečo, ako keď máš “csípős paprika“ v krvi, mohli toho dosiahnuť ešte viac. Bolo treba presadiť a realizovať mnohé reformy a Maďarsko mohlo ísť príkladom pre iné národy.  Pán Orbán z mnohých vecí cúvol a preto sa dosiahol len čiastočný výsledok.

Teraz netreba kaziť to dobré čo sa už dosiahlo, treba na tom stavať a pokračovať. Situácia je vážna, ale nie je neriešiteľná. Kultúra starých Európskych národov je v ohrození, a preto neplytvajme drahocenným časom a energiou, a spojme sily. Kvária nás aj bezpečnostné, spoločenské a ekonomické problémy. Vysoká inflácia a vysoké úrokové sadzby ťažko doľahli na obyvateľstvo.

                        Sily spájajme a územia si rešpektujme.

Čítaj tento článok na blogu Koncept


Návrat na všetky články



Značka
Veková skupina
-
Cena od-do
-