Ľudia sa delia na spravodlivých a nespravodlivých

Spravodlivého človeka určite neprekvapí tvrdenie, že v každej krajine žijú dobrí aj zlí ľudia. Takže ak niekto tvrdí, že určitá krajina je čisté zlo, tak je to dôkazom toho, že on sám nie je úplne v poriadku.

V minulosti sme boli a aj v dnešnej dobe sme svedkami toho, že za zlé sú vydávané iba určité krajiny. Všetci, ktorí pochádzajú odniekiaľ, ktorí sú členmi nejakého etnika, národnosti, sú dehonestovaní a zámerne je o nich vytváraný obraz negatívneho nepriateľa, ktorému sa pripisuje kolektívna vina za niečo zlé. Tí ľudia, ktorí tomu chcú uveriť, prijmú mnohokrát vykonštruované dôkazy a propagandu, ktorá to má dokázať. Kto chce psa biť, palicu si nájde. Viď fašistické Nemecko a démonizovanie židov.

Je to neuveriteľné, že vrcholní predstavitelia niektorých, akože vyspelých štátov, dnes vyzývajú k prenasledovaniu členov nejakej národnosti. Kto by si v minulosti vôbec len pomyslel na to, že sa raz opäť ocitneme v takejto ére temna a primitivizmu.

Snáď nechce byť niekto tak smiešny a infantilný, že urobí na zem čiaru a povie, všetci tí, čo žijú vľavo sú dobrí a tí napravo sú zlí. To môže povedať iba blázon alebo zloduch.

Na zemi prebieha odjakživa boj dobra so zlom a len kulisy sa priebežne obmieňajú. Rôzne prostredia a situácie dajú človeku možnosť sa rozhodovať podľa jeho charakteru a svedomia. Skutočná podstata človeka sa vždy odhalí v celej jeho nahote. Môže si vymyslieť akúkoľvek zámienku na to, aby si zdôvodnil úmysel páchať zlo. Žiadny figový list mu nepomôže zakryť jeho úbohosť. Buď je dobrý alebo zlý, spravodlivý alebo nespravodlivý. Áno, k spravodlivému rozhodovaniu potrebujete rozum, ale aj tento dar máte za niečo.

Každý človek by si mal uvedomiť, že tiež rozhoduje a je zodpovedný za súčasný stav, a že sa situácia vyvíja podľa miery jeho spravodlivosti alebo nespravodlivosti. Nemôžeme sa tomu všetkému prizerať ako ovce a prikyvovať tomu, čo nám niekto nadiktuje, inak sa ani nenazdáme a ocitneme sa na bitúnku. Potom už nariekať a vykrikovať, že svet je nespravodlivý, nikomu nepomôže.

Pomôže jedine spravodlivé rozhodovanie.

Čítaj tento článok na blogu Koncept

 


Návrat na všetky články



Značka
Veková skupina
-
Cena od-do
-