Elektronický obojok patrí majiteľovi a nie psovi

Pes má inštinkty a majiteľ by mal mať rozum a ešte aj cit. No nie vždy to tak býva a mnohokrát nemá ani rozum a ani cit.

V jednom malom malomeštiackom meste na jeho okraji, žije jedna podarená rodinka. Takí zakuklení, egoistickí malomeštiaci. Hrajú sa na smotánku a pritom im slama trčí z gumákov.

Sú doslovným nebezpečenstvom pre susedov, pretože sú schopní vypúšťať žumpu na ulicu, podotýkam asfaltovú ulicu, alebo jednoducho len tak prehodiť susedovi pár balíkov odpadu cez plot.

Pán gróf aj s jeho veľrybou princeznou si užívajú víkendové  seansy pri bazéne, ktoré sa nezaobídu bez hlučnej hudby z rádia, kvôli ktorej sa zase dobre nepočujú, aj vzhľadom k ich už vyššiemu veku, a ak si chcú niečo povedať, tak po sebe patrične ziapu ako pastieri.   

Jedného dňa si zakúpia tepelné čerpadlo. Skúste trikrát hádať kam ho namontujú. Nenamontujú ho pred svoje dvere do obývačky, pretože je pochopiteľne hlučné, ale namontujú ho za dom, kde ho nepočujú, ale kde ho má sused rovno pred obývačkou. A sú so sebou a pre nich výhodným riešením nadmieru spokojní. Čo je ich po druhých. Ak mu sused navrhne, pričom nemusí, že mu prispeje na prekládku, tak súhlasí a sľúbi že tak urobí, ale nakoniec z toho nič nie je. Čo by ste čakali od mumáka.

Už desať rokov majú nenápadne na strome namontovanú kameru, namierenú smerom na susedov. Takto sú v bezpečí a majú všetko pod kontrolou, aj keď susedom sú oni úplne ukradnutí. Normálne spávajú do desiatej, ale ak niekto naokolo vyjde o šiestej ráno na záhradu, tak vzápätí sa do troch minút zjaví vonku aj sused, ktorého chtiac nechtiac vykúri z postele jeho fúria, aby skontroloval situáciu, či ju náhodou niekto nechce uniesť. Otázka znie, kto by ju vôbec uniesol? Bezprízorne behá po dvore so zalepenými očami, čím dáva najavo svoju prítomnosť. To, že zasahujú niekomu do súkromia ich netankuje.

Čo môže človeka lepšie reprezentovať, ako jeho vzťah ku zvieratám. V obave o svoj milionársky život a hrdzavý fúrik na dvore, si kúpia hneď dvoch štvornohých strážcov. Normálny človek si kúpi normálneho psa a nenormálny takého, čo najviac zodpovedá jeho povahe. V tomto prípade zúrivca, ktorý na každého okoloidúceho cerí zuby, hlasno šteká a najradšej by ho roztrhal, ako jeho majiteľ. To, ak by išiel niekto okolo nich s kočíkom a v ňom spiacim dieťaťom, by bolo absolútnym rizikom, pretože ak by sa na nich vyrútil tento zúrivý pes, tak dieťa by utrpelo šok, doživotnú traumu a rodič s ním.

Lenže tu narazila kosa na kameň a rev tohto od prírody urputného strážcu teritória, začal pána a pani veľkomožných znervózňovať, pretože sa určite kvôli nemu nevyspali. Tak mu jedného dňa nasadili elektronický obojok. A vždy, keď pes začal hlasno štekať, dostal elektrický šok. Bol z toho pochopiteľne zmätený a celkom sa mu zrútil jeho psí svet. Nechápe, čo sa to s ním deje a prečo nemôže nasledovať svoje inštinkty. Ľudia majú síce pokoj, už ich neterorizuje, ale pes je nešťastný.

Pes je pes, a to, akého si vyberiete a ako ho vychováte, je na vás.  Dôkladne zvažujte aký druh bude pre vás vhodný. Je to živý tvor, ktorý cíti a má vrodené inštinkty. Okrem toho treba psovi venovať čas a opateru. Nenechať ho žiť na dvore ako nezaopatreného tuláka. Nech vám je pre radosť a nech je šťastný.

Ak si niekto vyberie nevhodného psa, ktorý je pre okolie rušivý alebo nebezpečný, tak riešením nie je elektronický obojok, ktorý spôsobuje psovi traumu a bolesť. Je to týranie zvierat. Potom je lepšie psa niekomu venovať do vhodnejšieho prostredia a zaopatriť si iného alebo žiadneho, ak ku zvieratám nemá vzťah.

No a čo dodať na záver k tejto “podareno-nepodarenej“ dvojici. Môže sa jednať aj o chorobu manickej depresie. Je to v dnešnom konzumnom svete úplne bežná choroba. Až by som ju nazval civilizačnou. Ľudia trpia rôznymi psychickými poruchami, paranojou, vo všetkom vidia svoje ohrozenie, ale pritom sú oni sami voči okoliu egoistickí a nebezpeční.

                   Žiaľ s trpiacimi ľuďmi, trpia aj zvieratá.

Čítaj tento článok na blogu Koncept


Návrat na všetky články



Značka
Veková skupina
-
Cena od-do
-