17.11.1989 muselo dôjsť k zmene

Kvôli tomu, že spoločnosť stagnovala.

Niektorí ľudia zmenu chceli, pretože už mali všetkého plné zuby, iní ju nechceli a nechali by všetko upadať, až by sa celý systém zrútil. 

Bolo to urobené spôsobom, aby sa dosiahol požadovaný výsledok. Hlavne, že bol nenásilný.  Nie je podstatné rozmýšľať nad tým kto, čo, kedy a ako. O veci bolo rozhodnuté a to, čo urobila armáda, vláda, polícia, CIA alebo KGB nie je dôležité.

Účel svätí prostriedky.

Tú zmenu si vyžiadali ľudia, či chtiac alebo nechtiac. Spoločenská požiadavka tu bola. Ľudia už nechceli fungovať po starom, boli demotivovaní a frustrovaní.

Jedno je, čo chceli ľudia a druhé, čo bolo pre nich dôležité.

Po druhej svetovej vojne vznikli dva tábory. Socialistický a kapitalistický. Môžeme ich nazvať aj modely alebo experimenty. Pre rozvoj spoločnosti je dôležitá rivalita a súťaživosť, čo tieto dva systémy zabezpečovali.

Každý systém mal svoje pre a proti. Dnes, po 85 rokoch, to vieme vyhodnotiť. Prvých 41 rokov od roku 1948 sme žili v jednom, a od roku 1989 v druhom systéme.                  

Väčšina ľudí sa po vojne pustila do budovania a obnovy s vervou. Rozvinulo sa školstvo, zdravotníctvo, kultúra, veda a priemysel. Mnohé výsledky a zariadenia využívame dodnes. Československo dosahovalo v mnohých oblastiach perfektné výsledky. Postupom času sa začala spoločnosť demoralizovať a upadať. Ľudia zleniveli a spohodlneli. Spravili si zo štátu dojnú kravu. Chýbala im motivácia, ktorou bol pre nich hlavne zisk.

Kapitalistický systém sa javil ako demokratickejší, slobodnejší a životaschopnejší. Ľudia sa mohli vyjadrovať, podnikať, cestovať. Po určitú dobu prinášal ľuďom vyššiu životnú úroveň. Spoločnosť hnal dopredu zisk. Výsledok vidíme. Západný svet je pred kolapsom. Z blahobytu na žobrotu. Pomaly nemá kto robiť, a aj preto zháňajú utečencov.

Snívanie o zisku, čiže materiálna stránka, bol kameňom úrazu oboch systémov.

  • Honba za ziskom aj cez mŕtvoly spôsobila v oboch systémoch úpadok morálky a životnej úrovne.
  • Zo slobody slova sa stal opäť nástroj manipulácie, klamstva a propagandy. Jednotlivec je za názor šikanovaný.
  • Zisk ovplyvňuje školstvo, zdravotníctvo, kultúru, medziľudské vzťahy.
  • Zisk kriví zákon a spravodlivosť. Paragrafy sú zdeformované.

Keby ľudia ctili duchovnú stránku, tak zisk by im bol pridaný. Oba systémy zakapali na duchovnej prázdnote. Boli a sú bezduché.

                        Akú zmenu a systém si vyberieme dnes?

Čítaj tento článok na blogu Koncept


Návrat na všetky články



Značka
Veková skupina
-
Cena od-do
-