Zdá sa mi, že niekto stráca Smer

Nikto nepochybuje o tom, že sa nachádzame v zložitej situácií. Treba sa bližšie pozrieť na to, ako sme sa do nej dostali. Neriešením alebo nesprávnym riešením úloh a problémov. Berme to ako fakt, že sa to týka celého spektra spoločnosti.

Aktuálne najviac rezonuje otázka práva, spravodlivosti a bezpečnosti. Tento močiar nevznikol za jeden alebo 5 rokov. Zatvárali sa oči pred nekalosťami a Augiášov chliev naberal ozrutných rozmerov. Nebudeme vŕtať do tohto alebo tamtoho, lebo je to pohodlné a potom ani oni nebudú vŕtať do nás. Veď aj my máme za ušami. Teraz sa bude niekto sťažovať, že si nejaký vyšetrovateľ, prokurátor alebo policajt robí čo chce. To je už len špička hnoja v chlieve. Za desiatky rokov zostalo obrovské množstvo nevyšetrených a pod koberec zahrabaných káuz. Koľko ľudí sa nedočkalo spravodlivosti?

Analogicky sa pristupovalo k zahraničným otázkam. Čo na tom, že niekto niekde denne zabíja civilistov. Čo na tom, že si niekto robí základne na hraniciach jadrovej veľmoci. Dlhodobé porušovanie dohôd a medzinárodného práva a keď dôjde k neodvratnému konfliktu, tak sa cynicky vyhlási, že došlo k porušeniu medzinárodného práva. Rovnako cynicky, ako keď prokurátor vznesie obvinenie bez dôkazov. Akurát, že tu obviní jedného človeka a tam zabijú desaťtisíce.

Čo na to hovorili naši vtedajší ministri zahraničných vecí, obrany a celá naša diplomacia? Nič. Alebo lepšie povedané to podporovali, minimálne tým, že nekonali. Zabíjanie ľudí a ohrozovanie bezpečnosti štátov. Teraz sa za odmenu vŕtajú do iných vnútorných záležitostí a pomáhajú vytvárať nové zóny napätia a bezpečnostných rizík. Alebo iná čerešnička na torte, keď bez mihnutia oka, s kamennou tvárou zahlasujú za ďalšie ohrozovanie cez Švédsko a Fínsko. Toto je spravodlivosť? Je to vypočítavosť, politická nekorektnosť a diplomatická falošnosť. Cesta do jadrovej katastrofy. Hra s jadrovými zápalkami. Keď vzbĺknu, tak už nikoho z porušovania medzinárodného práva obviniť nestihneme. A čo na to zvyšok družiny? Z Che guevarovcov sa stali Šéfe švagrovci.

Toto je len úzky prierez, malá časť z toho, ako vzniká chliev.

Aký je teda Smer zo začarovaného kruhu?

Čítaj tento článok na blogu Koncept.


Návrat na všetky články



Značka
Veková skupina
-
Cena od-do
-