Ak nerozhoduješ, tak nežiješ

Žitie je rozhodovanie. Neustále, kontinuálne. Je to proces zachovania, ochrany a rozvoja života. Za akýmkoľvek rozhodnutím dneška, nasleduje rozhodnutie zajtrajška. Každé nové rozhodnutie závisí od kvality predchádzajúcich. Ak zotrvávam v pasivite, tak schopnosť rozhodovania strácam. 
 
Systém, že zvoľte mňa, ja to za vás rozhodnem a urobím, alebo ja som ťa zvolil, tak sa o mňa postaraj a ja už nemusím nič robiť, je systém pre vola a nie pre človeka rozumného, rozhodujúceho sa.
 
Musíme sa ako ľudia v rozvíjať, hľadať riešenia, ktoré nás posunú dopredu. Každý človek má svoje kvality a predpoklady pre jemu optimálne rozhodnutia. Ak sa tejto možnosti vzdáva, či už z pohodlnosti, strachu alebo čohokoľvek iného, tak hlúpne a stráca svoju životaschopnosť. Preberanie názorov iných, skrývanie sa za názor skupín bez vlastnej analýzy, je cesta do záhuby. Technológie nám môžu pomáhať ale konečná voľba, ak sa chceme nazývať ľuďmi, musí zostať na nás. Inak začneme mentálne upadať a zanikať individuálne, ako aj celá spoločnosť.
 
Súčasný stav je výsledkom našich rozhodnutí. Aj nezáujem a pasivita je rozhodnutie v zmysle, je mi to jedno, robte si so mnou čo chcete. Môžete ma aj zjesť. Aktuálne rozhodujeme o mnohých existenčných otázkach. To predsa nemohlo nikomu, kto má ešte štipku rozumu a záujmu, uniknúť. 
 
              Volíš nebyť, keď si nevoľníkom.   
 

Návrat na všetky články



Značka
Veková skupina
-
Cena od-do
-